ZAMAN AKIP GİDİYOR ANCAK VERİMİ BİZİM ELİMİZDE
Zaman yönetimi ilk kez Danimarka’da, meşgul yöneticilerin zamanlarını daha iyi organize etmelerine yardımcı olması için doğan bir eğitim aracıdır. Günümüzde ise her yandan faaliyet gösteren bir milyon dolarlık bir sektör haline gelmiştir.
Zaman, satın alamayacağımız, geri getiremeyeceğimiz, akıp giden bir kaynak olmasından dolayı paha biçilemez değere sahiptir. Bu yüzden elimizden geldiğince verimli kullanmamız gerekir.
Zaman yönetiminde temel düşünce, günün her diliminin planlanması ve yöneticilerin daha verimli hareket etmelerini sağlamaktır. Genelde iş insanları için düşünülse de sorumluluk sahibi, görev bilinci olan her bireyi kapsamaktadır.
Zaman yönetiminin faydaları başında tasarruf gelir; zamandan tasarruf ederek verimli şekilde günlerinizi tamamlayabilirsiniz. Yapılması gereken sorumlulukları zamanında ya da erken sürede bitirerek stresi azaltmış olursunuz. Kariyer gelişiminize katkı sağlar, özgüveninizi geliştirir. İşlerinizden arta kalan zaman artacağı için kendinize vakit ayırabilirsiniz, sosyal hayatınıza daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Zaman yönetimi hakkında bazı teknikler gelişmiştir. Bunlar; Pomodoro, Pareto, İYK, Parkinson, Kanban, Eisenhower, 168 Saat gibi tekniklerdir. En sık kullanılanları Kanban ve Eisenhower’dır. Eisenhower tekniği, işleri acil ve önemli işler, acil olmayan ve önemli işler, acil ve önemli olmayan işler, acil olmayan ve önemli olmayan işler olarak dört ana kategoriye alan öncelik matrisidir. Kanban ise yeni çalışma için mevcut kapasite ile çalışma taleplerini dengeleyen bilgi çalışmalarını yönetmek için bir yöntemdir.
Geri dönüşü olmayan bu kaynağı elimizden geldiğince verimli ve dolu dolu geçirmek hayat standartlarımızı yükseltir.