BODRUM

Bodrum 

Bodrum, Muğla’nın en rağbet gören ilçelerinden biridir. Günümüzde  turizmde dikkat çeken özellikleri ile anılmaktadır. Bodrum sadece ülkemizde değil, dünyada da turizm açısından ilgi gören ilçemizdir. Mükemmel plajları ile beraber benzersiz gece hayatıyla tatilcilere akıllara kazınacak anlar yaşatan Bodrum haliyle her sene pek çok yerli ve yabancı turisti misafir etmektedir.Özellikle yaz aylarında gelen turistlerden dolayı nüfusu çok fazla artmaktadır. Nüfus açısından il genelinde  en büyük ilçe olmuştur.

TARİHÇE

Dünyanın Yedi Harikalarından biri olan Mausoleum Halikarnassos şehrinde inşa edilmiştir. Depremlerin  etkisiyle zamanla yıkılmış olan mozolenin mermerden taşları Bodrum Kalesi’nin inşasında kullanılmıştır. Kaleyi 15. yüzyılda Hristiyan Şövalyeler inşa etmiştir. Kalenin yapımı 100 yıllık bir zamanda tamamlanmıştır. Bodrum şehrimiz Anadolu toprakları üzerinde en son işgal edilen Hristiyan toprağıdır.Bodrum II. Mehmed döneminde çevrelensede de  I. Süleyman’ın Rodos Seferi esnasında ele geçirilebilmiştir. Bodrum Kalesi günümüzde dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak faaliyet vermektedir. Türkiyenin Doğu Akdenizin de ayakta kalabilen en dayanıklı kaledir. Bodrum çok fazla kültürel aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır.

COĞRAFYA

Bodrum, Muğla ilinin batı tarafında bulunmaktadır. İlçe topraklarının bir çoğu kendi ismini taşıyan bir yarımada içinde bulunmaktadır ki ilçe kuzey, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir. Doğusunda bulunan Milas dışında herhangi idari sınırı bulunmamaktadır.

İKLİM

İklim bakımından Ege ve Akdeniz iklimlerinin birleşiminden ibaret bir özelliğe sahiptir. Yaz aylarında pek fazla nem bulunmamaktadır. Kış aylarında ise nem değeri baya düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır. 1970 yılından şu ana kadar sadece 2004 yılı şubat ayında kar yağışı görülmüş ve kar yoğunluğu yaklaşık 5 cm’yi bulmuştur.Yarımada bitki örtüsü bakımından çok açık bir biçimde ikiye ayrılmıştır. Bodrum-Milas kara yolunun batısında yer alan bölümde bitki örtüsü yer yer çalılık ve fundalıklar ile çevrede”çeti” söz edilen dikenli otlarla çevrilidir. Karayolunun doğusunda bulunan yer  iğne yapraklı kızıl çam, yabani çilek, mersin ve sandal ağaçlarıyla çevrilidir. İlçe arazisinin % 61,3’ü orman sayılan bölgelerindendir. yalnız son senelerde çıkan orman yangınları sonrasında orman örtüsünde bariz bir düşüş gözlenmiştir.

BODRUM’A NASIL GİDİLİR?

Muğla’dan Bodrum’a yapılabilecek olan ulaşımlar özel araç, taksi yada toplu taşıma araçlarıdır. Muğla ile Bodrum arası  mesafe yaklaşık 120 kilometredir.

Özel araçla, Muğla merkezinden Bodrum’a gidebilmek için yola Yatağan yönünden çıkılmalıdır. Sonrasında sırasıyla Milas, Güvercinlik, Torba ve Bodrum tabeleları takip edilerek bodruma ulaşım sağlanabilmektedir. Bu yolculuğunuz tahmini 45 dakika sürecektir.

Muğla’dan Bodrum’a taksiyle yapılabilecek olan ulaşımlarda ödeyeceğiniz tahmini ücret 150 – 200 TL olacaktır.

Muğla Otogar’dan saat başı faaliyet gösteren Bodrum minibüsleri ilede ulaşım sağlanabilmektedir. Dolmuşlar için ödenecek olan ücret ise yaklaşık 20 TL olup; seyahatiniz ortalama 1 saat 20 dakika sürecektir.

Hava yolu  ile ulaşım

Bodruma ulaşmak için en kolay yollardan olan havayolu ulaşımı için seçeceğiniz havalimanı,Uluslar arası Bodrum Milas havalimanı’dır.Havalimanı önünden hareket eden havaş otobüsleri ile merkeze gidebilirsiniz.

Bodrum’a otobüs ile ulaşım

Bodrum, yaz aylarında çok yoğun nüfusa sahip olmasından ötürü tüm illerden otobüs seferleri mevcuttur. Seyahate başlayacağınız ilden bineceğiniz otobüsünüz Bodrum Otogarında sizleri indirdikten sonra, otogarda bulunan şehir içi otobüsler ile istediğiniz beldeye gidebilirsiniz.

Bodrum’a feribot ile ulaşım

Yaz aylarında feribot seferlerinin çoğalmasıyla Datça-Bodrum arası kolayca yolculuk etmeniz mümkün. Kış aylarında ise çok az denk gelinen Datça-Bodrum feribot seferine yazın hemen hemen her gün 2 ve üzeri seferler ile ulaşabilirsiniz.

Bodrum’a özel araçla ulaşım

En gözde tatil yerlerinden biri olan Bodrum’a şahsi özel aracınız ile gelmek istiyorsanız pekçok yol seçeneği mevcuttur. Bodrum’un 3 tarafı denizlerle çevrili olduğundan dolayı Muğla otoyolu üzerinden ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Muğla otobanına ulaştıktan sonra Bodrum’a artık 110 kilometre yolunuz kalmıştır.

Doğu illerimizden gelen misafirler için Ankara-Bodrum yolunun kullanılması tavsiye edilmektedir. Ankara yolu üzerinden Muğla otobanına kadar gidip ardından da Bodrum yönüne  girerek Bodrum’a ulaşabilirler.

Bodrum’da gezilecek yerler

Bir birinden özel ve güzel olan pek çok sanatı,tarihi,eğlenceyi ve lezzetleri bir arada bulunduran ülkemizin gözde şehri  Bodrum da görülesi yerlerden biri muazzam manzarasıyla Bodrum Kalesi ve Tavşan Adası,güzel sularıyla Bodrum koyları, tarih kokan Sualtı Arkeolojik Müzesi, Pedasa Antik Şehri,Myndos Kapısı,Zeki Müren müzesi bulunmaktadır.

Bodrum alışveriş konusundada  oldukça çeşitli alternatifler sunmaktadır.Sık tercih edilen yerlerden biri Bodrum çarşısıdır haliylede Bodrum’un en işlek noktası olduğunuda söyleyebiliriz.Burada özel dokumalar,halılar,el emeği iğne oyaları,takılar,çömlekler ve daha niceleri bulunan bu çarşı görülmesi gereken yerlerden diyebiliriz.Ayrıca hediye edebileceğiniz su kabakları, deniz kabukları ve süngerlerde sevdiklerinizin içini ısıtabilecek ürünler arasında.Çarşı içinde bulunan restoranlar, barlar yaz dönemlerin de gece 03:00’e kadar açık bulunmaktadırlar.

Bodrum’da yerel pazarlara da göz atın derim. Haftanın her günü ilçenin farklı yerlerinde açılan semt pazarların da sahil elbiseleri yada taze sebze ve meyve bulabilirsiniz.

Bodrum’da gece hayatı

Bodrum’da hayat gündüz değil de gece başlıyor diyebiliriz.Her türlü kesime hitap edecek eğlence bulunabilmekte. İster meşhur gece kulüplerinin çılgın eğlencelerine katılabilir,isterseniz de sevdiklerinizle beraber unutulmayacak bir muhabbet ile rakı-balık sofrasında gecenizi geçirebilir veyatta “Param cebimde kalsın ama ben yinede eğleneyim” diyorsanız da Bodrum’un her canlı sokağında yapılan sokak eğlencelerine katılım sağlayabilirsiniz.Kısacası, Bodrum’da yaz geceleri kendinizi şımartabileceğiniz renkli ve canlı bir hayat

Bodrum’da festivaller

Bodrum’da yaz-kış pek çok festivaller kurulmaktadır.İştah açan yöresel tatlar deneyebilir,yeni bir hobi edinebileceğiniz çeşitli festivaller arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.İşte Bodrum’da her sene tekrarlanan festivallerden bazıları ve dönemleri:

Mandalina festivali

Her sene ocak ayında kurulan bu festivalde mandalina ile yapılmış çok çeşitli yiyecekler bulunmaktadır.

Gündoğan sucuk ve şarap festivali

Her sene şubat ayının son cumartesi günü plajda düzenlenen bu festival,kış ayında da Bodrum’un tadını çıkartmak isteyenler için oldukça mümkün.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak

Bize Yazın
Bize Yazın
Türkiye’nin En Büyük Gençlik ve Etkinlik Platformu Badi Etkinlik... Hoşgeldiniz.
0