CHATGPT’YE SORDUK: ÖNÜMÜZDEKI 30 YILIN EN ÖNEMLI MESLEKLERI NELER OLACAK?
İlk olarak 30 Kasım 2022 tarihinde kullanıma sunulan ChatGPT, özellikle öğrencilerin büyük bir odak noktası haline geldi. İnternette barınan sınırsız kaynak ve bunları tarayarak sorulara cevaplar üreten bir yapay zekâ uygulaması… Kimi öğrenci kafasındaki sorulara yanıt ararken kimisi büyük ölçekte sunumlar hazırlattı, makaleler yazdırdı. Hatta yazılan makalelerin yapay zekadan arınmasını sağlayan yapay zekalar bile geliştirildi. Ne kadar ironik, öyle değil mi?
Bizler de her zaman gündemde olan bu yapay zekaya tercih dönemine girecek öğrenciler için bir soru yöneltmeye karar verdik: Önümüzdeki 30 yılın en önemli meslekleri neler olacak?
Cevapları vermeden önce şunları söylemeliyim ki, ChatGPT; 4 farklı kaynağı tarayarak bu cevapları verdi. Yani cevaplar belirli bir istatistiğe dayansa bile yalnızca birer tahminden ibaretler.
Eğer hazırsanız şimdi cevaplara geçelim.
10) Dijital Para Danışmanları (Digital Currency Advisors): Şu anda yapay zekâ nasıl revaçtaysa, birkaç yıl önce de kripto paralar o şekilde revaçtaydı. Hatırlarsınız; dillerden düşmeyen Bitcoin, Ethereum gibi coinlerin ve geleceğinden ümitli olunan bazı tokenların finans sistemini radikal bir biçimde değiştireceği ve fiziksel paranın ortadan kalkacağı gibi bazı teoriler ortaya atılmıştı. Bu, şu an için uzak bir ihtimal gibi gelmiyordur eminim. İşte böyle bir dünyada, bu dijital paraları yönetmek için danışmanlık hizmeti alınacaktır. Bu sebepten ötürü ChatGPT, bu mesleği 10. sıraya koymuş.
9) Tidewater Mimarları (Tidewater Architects): Çağımızın en önemli sorunlarından biri -hiç kuşkusuz- küresel ısınma. Küresel ısınmanın etkisiyle beraber buzullar eriyecek ve günümüzde halihazırda deniz seviyesinin altında olan veya deniz seviyesinin yalnızca birkaç metre üstünde olan birçok ülke, sular altında kalacak. İşte bu gibi ülkelerde, deniz seviyesinin yükselmesiyle başa çıkmak için altyapı ve koruma projeleri üstünde çalışacak mimarlara ihtiyaç var. Bu ülkeler arasında Hollanda, Bangladeş, Maldivler, Kiribati ve Tuvalu sayılabilir.
8) İnsan-Makine Takım Yöneticileri (Human-Machine Teaming Managers): Şu an her ne kadar dünyada büyük bir otomasyon süreci başlamış olsa da insanlar ve makineler birçok sektörde bir arada çalışıyor. Bu ortamlarda, iş birliğini optimize edecek yöneticilere ihtiyaç duyulacaktır.
7) Gen Terapi Uzmanları (Gene Therapists): Teknolojik gelişmeler, insan hayatı üzerinde çoğunlukla olumlu bir etkiye sahiptir. İnsan ömrünün uzaması ve daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için genetik hastalıkların tedavisi ve daha önemlisi ‘gen düzenleme’ alanında uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulacaktır. Bu meslek, kuşkusuz ki geleceğin en önemli meslekleri arasındadır.
6) Yenilenebilir Enerji Uzmanları (Renewable Energy Specialists): İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılabilmesi için yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile sera gazı emisyonları azaltılır ve bunun sonucunda iklim değişikliği etkileri hafifler. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyokütle enerjisi ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları alanında çalışan teknisyen ve mühendisler, gelecek 30 yılda büyük rol oynayacak.
5) Sanal Gerçeklik Mühendisleri (Virtual Reality Engineers): Eğitim, sağlık, seyahat, sanat gibi farklı alanlarda önemli bir potansiyel taşıyan sanal gerçekliğe talep arttıkça bu alanda çalışan insanlara da ihtiyaç artacaktır.
4) Blockchain Uzmanları (Blockchain Experts): Finans sektöründe güvenlik, merkeziyetsizlikten geçer. Blockchain teknolojisini iki üç satırla anlatırsak içimiz rahat etmez. Bu yüzden bu, başka bir blog konusu olabilir. Fakat özetleyecek olursak, yapılan her işlem bilgisinin tek bir merkezde toplanması yerine (bu merkezi sistem bankalarda kullanılır) ağdaki bütün kullanıcılara dağıtılmasıdır. Yani, tek bir merkez yoktur; ağdaki her kullanıcı aynı zamanda kayıt defterinin bir parçasıdır. Böylelikle kayıt defterinin değişmesi imkânsız olacaktır. İşte bu önemli teknoloji şu anda kripto paraların kayıt defteri ve akıllı sözleşmeler gibi yüksek güvenlik gereksinimi duyulan alanlarda muhteşem bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Kim düşündüyse, gerçekten dahiyane bir fikir! Aklından öpmek lazım! Blockchain uzmanları, günümüzde de büyük bir önem teşkil etmekle birlikte, önümüzdeki 30 yıl içinde özellikle finans ve otomotiv alanlarında en çok aranan uzmanlardan biri olacaktır.
3) Siber Güvenlik Uzmanları (Cybersecurity Experts): Her sistemde bir açık vardır. Bu cümleye dayanarak şu soruyu sorabiliriz: Bilgilerimiz ne kadar güvende? Veya bu kadar saldırıya açık uygulamalarda kişisel bilgilerimizi paylaşırken güvenlikten bahsetmek ne kadar doğru? Bu sorular tartışılır. Fakat bir yerlerde bilgilerimizi çalmak, onlardan kâr elde etmek ve kişisel bilgilerimizi birer tehdit unsuru olarak kullanmak isteyen birileri olduğu gibi kullandığımız ağın güvenliğini sağlamak isteyenler de var. Dijitalleşen dünya, en önemlisi ‘dijitalleşen insan’ bizlere yalnızca kullandığımız ağın değil, kimliklerimizin de tehlikede olduğunu gösteriyor. Bu tehlikelerden korunmak için siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç var.
2) Veri Analistleri (Data Analysts): Her saniye milyonlarca veri kaydediliyor, yorumlanıyor ve raporlanıyor. Yöneticilerin karar alma süreçlerinin şüphesiz ki en önemli unsuru, verilerdir. Veri analistleri, büyük veri setlerini analiz ederek iş dünyasında büyük katkılar sağlar. Her gün kaydedilen veri sayısının arttığını göz önüne alırsak bu iş, gelecek 30 yılın en önemli meslekleri arasındadır.
1) Yapay Zekâ Uzmanları (AI Specialists): Ortalığı kasıp kavuran yapay zekâ ve otomasyonun giderek geliştiğini biliyoruz. Bugün birçok sektörde aktif bir biçimde kullanılan yapay zekanın, ilerleyen yıllarda giderek gelişeceği düşünülüyor. Bu gelişim beraberinde, yapay zekâ uzmanlarına büyük ihtiyaç duyulacağını bize bildiriyor. Bu uzmanlar; makine öğrenimi, derin öğrenme ve veri bilimi gibi alanlarda çalışacaklardır. Günümüzde bile bu kadar ihtiyaç duyulan yapay zekanın, teknolojinin ‘durdurulamaz’ gelişimiyle birlikte ne noktalara geleceğini varın siz düşünün!
ChatGPT’nin World Economic Forum, FutureLearn, Resumeble ve ThinkRemote sitelerini tarayarak eriştiği bilgileri sizlerle paylaştım. Bu bilgiler ışığında değinmek istediğim bir nokta var: Gerçekten mutlu olmayacağınız hiçbir mesleği seçmeyin. Parası iyidir, gelecekte çok popüler olacaktır veya size saygınlık kazandıracaktır… Evet, bunlar önemli kriterler. Fakat sevmeden yapacağınız ve sizi mutlu etmeyen bir meslekte rekabet şansınız oldukça düşük olacaktır. Listenin neredeyse tamamına teknoloji hâkim, bunun farkındayız. Düşünün, şu an neye teknoloji hâkim değil ki? Bu, teknolojiyi sevmeyi mi gerektirir? Bana kalırsa hayır. Teknolojinin varlığını kabullenip işimize doğruca entegre ettikten sonra emin olun ki her sektörde -özellikle mutlu olduğumuz sektörlerde- para kazanmak, saygınlık kazanmak, rekabet etmek gayet kolay olacaktır.
Hepinize sağlıklı ve mutlulukla dolu bir tercih dönemi diliyoruz. Öğrencilik hayatınızda da meslek hayatınızda da başarılar dileriz.