ETKİN VE SAĞLIKLI İLETİŞİM
Yaşantımızın her anını kaplayan iletişimin yüzlerce tanımı vardır. Bunlardan biri de belirli bir zaman ve mekanda, aynı çevresel koşullar içinde yaşamlarını sürdürebilmek için araç ve gereçler üreten, bu araç ve gereçlerin çalışma biçimleri ile ilgili bilgileri derleyen, bunları belirli bir iş bölümüne göre kullanan, bu iş bölümünden kaynaklanan farklılıkları olumlayacak değerler ya da bu kişilerin kendilerinin rızasına üreterek bir kimlikte kaynaştırmayı amaçlayan etkinlik olmasıdır.
İletişim en temel becerimizdir ama aynı zamanda başımızı ağrıtan yanı da vardır. Bunun sebebi ise herkesin kendini iyi bir iletişimci sanmasından kaynaklanır, kendine benzemeyen insanları hatalı bulur, kendisini anlamadıklarını düşünür. O yüzden sağlıklı bir iletişimin ilk adımı anlamaktır.
İletişimi bütün olarak düşünmemiz gerekmektedir. Kelimelerin etkisini %10 olarak düşündüğümüzde karşımızdaki kişinin bizi iyi anlaması için ses tonumuzun ve beden dilimizin ne kadar önemli olduğunu açıkça görebiliriz. İletişimin sağlandığı ortama ve alıcıya uygun bir ses tonu kullanmak, akıcı bir üslup, açık ve düzgün cümlelerle yapılan bir konuşma dinleyende merak uyandıracak ve söylenenleri etkili kılacaktır. Aynı şekilde söylediklerimizin yanı sıra jest ve mimiklerimiz de iletişimin daha etkili olmasını ve mesajın alıcıya daha inandırıcı geçmesine sebep olur.
Dinleme bilişsel bir süreçtir; araştırmalar gözler önüne seriyor ki bir konuşmayı dinleyen kişiler konuşmanın hemen ardından duyduklarının sadece yarısını anımsayabilmektedirler. O yüzden aklımızda kalacak kısımdan verim alabilmek için geri bildirim önemlidir yani dinlediklerimiz hakkında konuşan kişiye sorular sormalı ya da onu dinlediğimize dair tepkiler vermeliyiz. Böylece eksik noktalar tamamlanabilir, anlatımda anlamayı engelleyen faktörler varsa yok edilebilir ve iletişimin daha verimli bir hal almasını sağlayabiliriz.
Sağlıklı ve etkin bir iletişim için diğer faktörler ise empati duygusu ve kendimize, çevremize duyduğumuz saygıdır. Konuşmalarda ‘ben dili’ kullanmak iletişimi etkin ve yerinde kılacaktır.
Etkili iletişim kurmak hem günlük yaşamda hem de iş hayatında birçok avantaj elde etmemizi sağlamaktadır. Bilgilerimizi ve düşüncelerimizi insanlara tam olarak aktarabiliriz. Daha iyi ilişkiler kurabiliriz. Sağlıklı iletişim yanlış anlamaların önüne set çektiği için tartışma ve kavgaların da yaşanmasını önlemiş olur. Etkili iletişim bireyin özgüvenini de arttırmaktadır. İş görüşmelerinde kendini iyi ifade edebilen insanlar öne geçerler. Sosyal hayatta kavgaları önlediği gibi iş hayatında da bu geçerlidir, tartışmaların yerini motivasyonla çalışan bireyler ve verimli grup çalışmaları alır.
Kısacası etkili, sağlıklı iletişim kurabilen bireyler hayatın her alanında iletişim kuramayan bireylere göre öndedirler.