PYTHON

Python, Hollandalı bilgisayar programcısı Guido Van Rossum’un noel tatilindeki boş vaktinde, hobi olarak yapmaya başladığı ve sonrasında da geliştirme kararı aldığı bir projedir. Bir yazılım dili olan Python, Rossum tarafından 1989 yılında ortaya atılmış ve gelişimini 1990’ da tamamlamıştır. İlk sürümü 1991 yılında başlamış ve diğer sürümleri 1994, 2000 yıllarında geliştiricilerin önüne konmaya devam etmiştir. 

Yazılım geliştirme, makine öğrenimi, mobil uygulama geliştirme, yapay zeka ve veri bilimi alanlarında kullanılan bu programa dili öğrenim kolaylığı, ücretsiz olması ve farklı platformlarda çalışmasıyla geliştiricilerin en fazla kullandığı kodlama dillerindendir. 

Öne çıkan temel özelliklerine baktığımızda ilk olarak basit ve kolay okunabilir olması göze çarpmaktadır. Daha az kodla daha çok iş yapılmasını sağlamaktadır. Nesne yönelimli programlama desteğiyle programlama dilini daha yeniden kullanılabilir ve sürdürülebilir kılmaktadır. Gereksiz ayrıntılara yer vermemesi, basit ve verimli kodlar oluşturması onu yüksek seviyeli kılmaktadır. Geniş bir topluluğa ve kütüphane desteğine sahiptir. Kod yazarken, çeşitli işlev ve modüllere sahip kütüphaneden yararlanabilirsiniz. Bu kütüphanede NUMPY, PANDAS, DJANGO gibi farklı alanlar hakkında bilgi veren kitaplıklar bulunmaktadır. Ayrıca Python yazılım dili, belli bir platforma bağımlı değildir, yani oluşturduğunuz kodu çalıştırmak için farklı işletim sistemlerine ihtiyacınız yoktur.

Python’u kullanmak için şu adımları izlemeniz gerekir;

  • Python’u kendi web sitesinden indirin ve bilgisayarınıza kurunuz.
  • Kodlama yapabilmek için bir IDE tercih ediniz.
  • Tercih ettiğiniz IDE ile Python bağlantısı yapınız.
  • IDE üzerinden kodlama yapılmaya başlayınız.
  • Yazılan kodlar .py uzantısı ile kaydedilecektir. 

IDE, entegre geliştirme anlamına gelmektedir. Geliştiricilerin kod yazma, yazılan kodları düzenleme, kodların test edilmesi ve hataları giderme gibi işlemlerini tek bir yerden yapılmasına olanak sağlayan programlardır.

Python için kullanılan IDE’ler; PyCharm, IDLE, Atom, Spyder şeklindedir.  IDLE sadece Python için geliştirilmiştir, en popülerleri ise PyCharm’dır.

Python, sunduğu imkanlar, kolaylığı ve birçok alanda verim sağlayabilmesi ile halen aktif olarak kullanılan bir yazılım dilidir. Gelecekte de kesin olarak kullanılacağı düşünülmektedir. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak

Bize Yazın
Bize Yazın
Türkiye’nin En Büyük Gençlik ve Etkinlik Platformu Badi Etkinlik... Hoşgeldiniz.
0