Blog

21. Yüzyılın Gençlere İlham Olan 5 Türk Bilim İnsanı!

Merhaba Sevgili Badi Okuyucuları, bugün sizlerle birlikte son 10 yıl içerisinde adını dünya çapında duyurmuş olan 5 bilim insanımızın hayatlarına ve yaptıkları gurur verici çalışmalara bakacağız. Faydalı, ilham verici ve keyifli bir okuma olması dileğiyle!

1-Mete Atatüre (Cambridge Üniversitesi- Fizik Departmanı)

Mete Atatüre  Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 1996’da Bachelor of Science derecesini aldı. Lisans eğitiminin devamında Mete Hoca doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi’ndeki Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na katıldı . Sonrasında ETH Zürih’teki Kuantum Fotonik Grubu’nda Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi bilimsel çalışmalarına devam etti . Haziran 2007’de Cambrigde Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak katıldı ve 2015’te Profesörlüğe terfi etti.

Alanlar:

 Kuantum ağ donanımı ve yaklaşımları için katılarda ışık-madde kuantum arayüzleri

Atomik olarak ince kuantum aygıtlarının optiği ve hetero yapılara dayalı ortaya çıkan çok gövdeli fizik

Yeni fenomenler ve malzeme keşifleri için nano ölçekli kuantum algılama ve görüntüleme

KUANTUM OPTİK MALZEMELER VE SİSTEMLER: İngiltere, Cambridge’deki katı hal kuantum optik bilimi ve uygulamaları araştırma grubu

2- Canan Dağdeviren (MIT- Fizik Departmanı)

Canan Dağdeviren, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği lisans programını tamamlaması ardından Ocak 2017’de MIT Medya Laboratuvarı’ndaki yeni Uyumlu Kod Çözücüler araştırma grubunu yönetmek üzere fakülteye katıldı . Grup, algılama, harekete geçirme ve enerji hasadı gibi diğer uygulamalar için hedef nesneyle sıkı bir şekilde bütünleşebilen mekanik olarak uyarlanabilir elektromekanik sistemler yarattı

Dagdeviren, cihaz performansında hasar veya önemli bir değişiklik olmadan bükülebilen, katlanabilen, gerilebilen/esnetilebilen, sarılabilen ve insan vücudunun eğrisel yüzeylerine yerleştirilebilen çok çeşitli piezoelektrik sistemler yarattı. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanında doktora derecesini, desenleme tekniklerini keşfetmeye ve piezoelektrik biyomedikal sistemler yaratmaya odaklanarak Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’den aldı. Toplu doktora araştırması, esnek mekanik enerji toplayıcıları, çok işlevli kardiyak damar stentleri, giyilebilir kan basıncı sensörleri ve gerilebilir cilt modülü algılayan biyo-yamaları içeriyor.

Dağdeviren’in çalışmaları Smithsonian , MIT Technology Review , Popular Mechanics , CBS News, LA Times, BBC News, New Scientist, Medical Daily, IEEE Spectrum, Physics World, Nature Materials, C&ENews, Forbes ve Qmed/Medical Product Manufacturing News gibi çeşitli saygın medya kuruluşları tarafından takdir edilmiştir. Dağdeviren, 2015 yılında MIT Technology Review tarafından “35 Yaş Altı En İyi 35 Yenilikçi” (mucit kategorisi) ve Forbes tarafından “Bilimde 30 Yaş Altı En İyi 30” arasında gösterildi.

Canan Dağdeviren’in akademik yayınları

3- Şükrü Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi- Fizik Departmanı)

Furkan, lisans derecesini Bilkent Üniversitesi’nde fizik bölümünde tamamladı. Orada bulunduğu süre boyunca, Hartree-Fock Bogoliubov yöntemini kullanarak ultra soğuk dipolar Bose-Einstein yoğunlaşmalarının teorisini incelemeye odaklandı. Daha sonra, 2018’de Harvard Fizik’te doktora öğrencisi olarak kaydoldu ve araştırması bir Erbiyum kuantum gaz mikroskobu inşa etmeye yöneldi. Deneysel atomik, moleküler ve optik fizikte yüksek lisans derecesini aldıktan sonra, Furkan araştırma yönünü Dünya’daki yaşamın kökenlerini araştırmaya çevirdi ve Sasselov grubuna katıldı. Doktora çalışması sırasında, homokiralitenin kökenlerini ve UV ışığının prebiyotik dünyanın kimyası üzerindeki etkilerini incelemekle ilgilendi.

Homokiralite araştırmasında, kiral kaynaklı spin seçiciliği (CISS) etkisi olarak bilinen bir olgu nedeniyle manyetik yüzeylerin kiral ajanlar olarak rolünü araştırır. Furkan, doktora tezi çalışmasında, manyetik yüzeyleri bir RNA öncüsünün asimetrik kristalleşmesi için şablon olarak kullanarak, prebiyotik koşullar altında RNA’da homokiraliteye ulaşmanın sağlam bir yolunu göstermiştir. Dahası, homokiraliteyi D-RNA’dan L-peptitlere yaymak için makul bir yol önermiş ve böylece biyolojide nükleik asitlerin ve peptitlerin zıt elliliğini ele almıştır. Doktora çalışması için Harvard Fizik Bölümü tarafından Goldhaber Ödülü’ne layık görülmüştür.

Şu anda homokiral kimyayı elde etmek için senaryosunun jeokimyasal iyileştirmeleri ve kimyasal heterojenliğin ve sıcaklığın spin kontrollü olgular üzerindeki etkileri üzerinde çalışan bir Kavli-Laukien Üyesidir. Ayrıca CISS’in kimya ve biyolojideki daha geniş uygulamalarıyla ilgilenmektedir.

Sasselov Yaşamın Kökenleri Araştırma Grubu Yayınları

Araştırma Özeti

Youtube Kanalı

4- Betül Kaçar (Wisconsin – Madison Üniversitesi / NASA)

Betül Hoca Marmara Üniversitesi Kimya lisans programından mezun olduktan sonra. Araştırmaları doğrultusunda Emory Üniversitesine katıldı. Sonrasında Kaçar yaşamın kökenlerini, erken Dünya’nın biyolojisini ve yaşamın ortaya çıkışını araştırmak üzere NASA Astrobiyoloji Erken Yaşam ve Evrim Merkezi’yle çalışmaya başladı. Betül Hoca, UN Women, UNICEF, Kongre Kütüphanesi, Avrupa Birliği Eğitim Delegasyonu, NOVA Science, BBC, NPR Science Friday, MIT Technology Review, Vice News, Wired, PBS, CNN ve diğerleri gibi çeşitli medya kuruluşları tarafından çalışmaları büyük takdir toplamıştır.

Betül Kaçar’ın akademik yayınları

5- Naşide Gözde Durmuş (Stanford Üniversitesi)

Dr. Gözde Durmuş, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Radyoloji Yardımcı Doçentidir. Brown Üniversitesi’nden Biyomedikal Mühendisliği doktorası ve yan dal olarak Yenilik Yönetimi ve Girişimcilik alanında yüksek lisans yapmıştır. Ayrıca, Stanford Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Okulu’nun Ignite Programı mezunudur. Fulbright Bursiyeri olarak Boston Üniversitesi’nde bulunmuş, ODTÜ’den Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden lisans derecesi almıştır.

Dr. Durmuş, MIT Technology Review tarafından “35 Yaş Altı En İyi Yenilikçiler” arasında yer almış, 2018’de Burroughs Wellcome Fonu’ndan Kariyer Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca, Moore Mucit Üyesi, Baxter Fakülte Bilgini Ödülü ve Koret Vakfı Katalizör Ödülü gibi önemli ödüllere sahiptir.

Çalışmaları, Nature Materials, PNAS ve Advanced Materials gibi dergilerde yayımlanmış, Science ve New Scientist gibi medyalarda vurgulanmıştır. Araştırma başarıları arasında ITI Genç Araştırmacı Ödülü, STAR Ödülü Onur Ödülü, ve Fulbright Bursu gibi birçok ödül bulunmaktadır. 2012’de CIMIT Öğrenci Teknoloji Ödülü’nün finalisti olmuştur.

bilim

Akademik Yayınlar

Daha fazla blog içeriğimiz için tıklayınız!

Badi Nedir?

Badi, 2022 yılında kurulmuş olup, Türkiye’nin en büyük gençlik ve etkinlik platformlarından biridir. Gençlere yönelik eğitim, kişisel gelişim, eğlence ve kültür odaklı etkinlikler düzenlemektedir. Ancak Badi, yalnızca etkinlik organizasyonlarıyla sınırlı kalmamakta; katılımcılarına kariyer fırsatları sunmakta, sosyal çevrelerini genişletmelerine olanak tanımakta ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaktadır. Bu yönüyle Badi, bir etkinlik platformundan öte, gençlere hem profesyonel hem de sosyal anlamda gelişim imkânı sunan kapsamlı bir yaşam alanıdır.

Sosyal Medyalarımız

Instagram hesabımız için tıklayınız!

LinkedIn hesabımız için tıklayınız!

X hesabımız için tıklayınız!

Youtube Kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak

Bize Yazın
Bize Yazın
Türkiye’nin En Büyük Gençlik ve Etkinlik Platformu Badi Etkinlik... Hoşgeldiniz.
0