KARİYER YOLCULUĞUNDA MOTİVASYON: HEDEFLER, TUTKU VE SÜREKLİ GELİŞİM
Kariyer yolculuğunuzda motivasyonunuzu yüksek tutmak zor geliyor olabilir. Bu yazımızda sizlere, motivasyonun kariyer yolculuğundakini önemi ve bu zorlu yolla nasıl daha iyi başa çıkacağınızı anlatacak, ayrıca birkaç tüyo vereceğiz.
Motivasyon Neden Önemli?
‘Duygusal Zeka ve Önemi’ adlı yazımızda, motivasyonun ne anlama geldiğinden bahsetmiştik. Hatırlamayanlar için tekrar edelim: Motivasyon, hedefinize yürüdüğünüz yolda, zorluklarla başa çıkmak için itici bir güç oluşturma yeteneğidir.
Hayat, herkes için eşit şartlar sağlamaz. Veya adalet çarkı, herkes için aynı şekilde dönmeyebilir. Bu noktada pes etmek yerine mücadele etmeyi seçmek için bir motivasyona ihtiyaç duyarsınız. Bu, sevdiğiniz birini gururlandırmak olabilir, maddi kazanç olabilir, dünyada bir şeyleri değiştirme arzunuz olabilir veya en basitinden, kazanma dürtünüz olabilir. Bunların tamamı sizler için motivasyon kaynağı olabilir. İşte bütün bu kaynaklar, sizin içinizde itici bir güç niteliğindedir. Sizi başarıya götürmeye şartlanmış bir güç… Ve bu güç, sizin hem içsel hem de dışsal performansınızı büyük ölçülerde etkiler. İşlerinizi daha titiz yapmanızı sağlar. Çalışma arzunuzu tazeler. Etrafınızda, yaptıklarınızın ‘amaçsız’ veya ‘bomboş’ şeyler olduğunu söyleyenler varsa, onların laflarını görmezden gelmenizi sağlar. Sağlam bir motivasyon, başarıya şartlanmış sağlam bir bilinci de beraberinde getirir. Bu yüzden motivasyon, bu yolculukta oldukça önemli bir unsurdur.
Hedef Belirlemek
Hedefleriniz, motivasyonunuzu yüksek tutmak için oldukça kilit noktalardır. Nereye gittiğinizi bilmeden nasıl gittiğinizin bir önemi yoktur. Bu yüzden öncelikle amacınızın ne olduğunu tartışın. Sonrasında bu amaca yönelik hedefler belirleyin. Hedef belirleme noktasında birkaç tüyo verebiliriz:
- Hedefiniz, net ve ulaşılabilir olsun. Size imkansız gelen ve ulaşabileceğiniz konusunda -ufak çapta bile olsa- şüpheye düştüğünüz hedefler, motivasyonunuzu zedeleyebilir. Önünüze çıkan zorluklarda ‘Ben bunu zaten yapamayacaktım’ duygusunu hissetmeniz bile bir sonraki adımı atmamanıza neden olabilir. Bu yüzden, net ve ulaşılabilir bir hedef koymanız faydalı olacaktır.
- Büyük hedefler karmaşık ve zorlu olabilir. Bu yüzden nihai hedefinizi parçalayarak yönetmeyi tercih edebilirsiniz. Sizi bütüne götürecek küçük birkaç hedef, motivasyonunuz açısından sağlıklı olabilir. Bu parçalamayı şu şekilde yapabilirsiniz: Nihai hedefiniz için kendinize kaç yıl verdiğinizi belirleyin. Örneğin 2 yıl içerisinde gerçekleştirebileceğiniz bir hedef koyduysanız bu süreyi birkaç parçaya ayırabilirsiniz. Her parça için, sizi nihai hedefe götürecek küçük hedefler belirleyin. 2 yıl içerisinde şirket kurmak istiyorsanız örneğin ilk yıl içindeki hedefiniz, şirketin nitelikleri ve nicelikleri açısından derin araştırmalar yapmak ve sağlam bir temel oluşturmak olabilir. Bu şekilde yapmanız gerekenleri bölüp yöneterek motivasyonunuzu güçlü tutabilirsiniz. Başardığınız her küçük hedef, nihai hedefinize olan inancınızı katlayacaktır.
Tutku ve İlgi Alanları
Tutku ve ilgi alanlarınızı keşfetmek hem hedefleriniz açısından hem de motivasyonunuz açısından oldukça önemli olabilir. Tutkuyla yaptığınız bir işte başarılı olma ihtimaliniz çok daha yüksektir. Ayrıca işinizdeki zorluklar sizi yıldıracak noktaya getirse bile tutkunuz, bu engelleri aşmanıza yardımcı olabilir. İlgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi keşfederek kendinizi geliştirmeyi amaçlayabilirsiniz. Bu şekilde hem daha motive olursunuz hem de kariyerinizde sürdürülebilir bir başarıya ulaşma şansınız artar.
Zorluklarla Başa Çıkmak
Konu iş hayatı ve iş dünyası olduğunda birçok zorluk karşınıza çıkabiliyor. Rakipleriniz kadar parçası olduğunuz şirket veya sektör de sizleri oldukça zorlayabilir. Baskılar, başarısızlık hissi, işvereninizle olumsuz ilişkiler gibi birçok faktör bu zorlukların kaynağı olabilir. Bu zorluklarla başa çıkmak için şu stratejilerden yararlanabilirsiniz:
- Pozitif Düşünme: Gerekli durumlarda kendinizi telkin edebilmek ve sakinleşmek faydalı bir çözüm yöntemi olabilir. Bir anlığına da olsa içinde bulunduğunuz olumsuz durumdan kendinizi çıkartmaya çalışın.
- Planlama ve Organizasyon: Sorunları çözmek için sağlam bir planlama yapın. Oluşturduğunuz stratejiyi adım adım izleyin.
- Destek Arama: Psikolojik olarak yıprandığınızı hissettiğiniz durumlarda ailenizden, arkadaşlarınızdan veya mentörlerden destek alabilirsiniz.
- Esneklik ve Uyarlanabilirlik: Zorluklar karşısında esnek olmak, değişen koşullara çabuk adapte olabilmek demektir. Esnek düşünme becerinizi arttırmak sizi rahatlatabilir.
- Öz Güven: Ne olursa olsun öz güveninizi yüksek tutmanız gerekir. Kendinize olan güveniniz ve inancınız, zorluklarla baş etmenize yardımcı olur.
- İletişim: İşvereninizle yaşadığınız problemleri çözmek için iletişim oldukça önemli bir unsurdur. İsteklerinizi ve beklentilerinizi net bir şekilde ifade ettiğinizden emin olun. Aynı şekilde işvereninizin beklenti ve taleplerini de iyi anlamalısınız. Gergin bir tavırdan daha çok inançlı ve kendinize güvenen bir tavır sergilemelisiniz. Karşı tarafı anlayamadığınız noktada ona sorular sormaktan çekinmeyin.
Sürekli Öğrenme ve Gelişim
Kariyer gelişiminizde sürekli öğrenmek, merakınızı ve dolaylı yoldan motivasyonunuzu tazeleyecektir. Ayrıca yeni beceriler kazanmak ve hedefiniz yolunda bir şeyler yapabildiğinizi görmek de motivasyonunuzu yükseltmenin bir yoludur. Bu yüzden sürekli olarak kendinizi geliştirmeli ve öğrenme isteğinizi taze tutmalısınız.
Başarıyı Kutlama
Her başarı -en küçük başarılar bile- kutlanmayı hak eder. Kendinizi tebrik etmeyi ihmal etmeyin. Ulaştığınız her hedef için kendinizi kutlayın ve bu hissin tadını çıkarın. Başarılarınızı kutlamak sizi daha fazla çaba göstermeye teşvik eder ve motivasyonunuzu artırır. Fakat elde ettiğiniz bu küçük başarılarla rehavete kapılmamaya özen gösterin. Nihai amacınıza ulaşana kadar durmayın ve küçük başarılarınızın gözünüzü boyamasına izin vermeyin. Sürekli olarak hedefinize odaklanın ve nihai amacınız için çabalayın.
Kariyer Amacı ve Anlam Arayışı
Ulaşmaya çalıştığınız amacın sizin için ne anlama geldiğini iyi bilmelisiniz. Amacınızın anlamlı olması, uzun vadede motivasyonunuzu besler ve kafanızdaki sorulara tatmin edici cevaplar bulmanızı kolaylaştırır. Bu anlamı bulmak için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar şunlardır:
- Kendinizi tanıyın. Güçlü ve zayıf yönlerinizi tanıyın ve ilgi alanlarınızı keşfedin. Bunlara yönelik amaçlar sizin için daha anlamlı olacaktır.
- Önemli değerlerinizi belirleyin ve bu değerlere uygun amaçlar bulun. Kariyer amacınızda sizin için değerli olan şeyler nedir? Örneğin işinize bağlılık, yaratıcılık, özgür düşünmek, toplumsal değerlere hizmet, finansal özgürlüğünüz?.. Bunları anlamanız amacınızı anlamlı hâle getirmenizi sağlar.
- Hedeflerinizin anlamını sorgulayın. Bir fikriniz yoksa bile düşünün, sorgulayın. Ulaşmak istediğiniz bir hedef varsa mutlaka sizin için bir anlamı vardır.
- Geleceğinizi düşünün. Farklı kariyer yolu senaryoları oluşturarak bunların sizdeki yerini belirleyin. Böylece hangi yolun size uygun olduğunu anlayabilirsiniz.
Sonuç
Kariyer yolculuğunda motivasyonu yüksek tutmak için önemli birkaç maddeyi sizlerle paylaştık. Bu maddeler üzerinde düşünerek kendinize daha iyi bir yol çizebilirsiniz. Umuyoruz ki faydalı olmuştur. Bu tarz içerikler için bizi takip etmeyi unutmayın.
Yeniden görüşmek dileğiyle…