Blog

ÜNİVERSİTE HAYATINDA BAŞARININ ANAHTARI

Üniversiteye yeni geçmiş bir öğrenciyseniz etrafınızdaki deneyimli kişilerin söyledikleri gözünüzü korkutmuş olabilir. Üniversite hayatının tatlı zorluğu, bazı ders efsanelerinin korkutuculuğu ve uzun zamandır süregelen başarının kaybedilmesine dair endişeleriniz gün yüzüne çıktıysa çayınızı kahvenizi alın! Çünkü bu blog, size bir yol haritası çizmek için burada. Hazırsanız başlayalım!

Zaman Yönetimi
Lise dönemlerinde veya sınava hazırlanırken zaman yönetimi konusunda tecrübe kazandıysanız ne mutlu! Antrenmanlı başlayacaksınız demektir. Fakat şunu da hatırlatmak gerekir, çoğu genç, aile evinden ayrılınca büyük bir rahatlığın içine düşüyor. Rahat olmanız tabii ki önemli. Baskı hissetmemeniz, stres altında olmamanız daha iyi konsantre ve daha akıllı kararlar demek. Fakat dozunu kaçırdığınız an rahatlığın içine değil, pençesine düşmüş oluyorsunuz. Bu yüzden zaman yönetimi yapmak yetmez, sadık kalmak da çok önemli.

Planlama ve Organizasyon: Adını bilmediğimiz ama hayatımızda sıklıkla kullandığımız bir yöntem var: böl ve yönet. Bu yöntem, hayatımızdaki büyük sorunları tek seferde çözemediğimizde o sorunu küçük parçalara ayırarak yönetebileceğimizi ve çözebileceğimizi ifade eder. Planlama da bu konuda size oldukça yardımcı olabilir. Aylarınızı planlamak yerine haftalarınızı planlamak, görevlerinizi organize etmek çok daha kolay ve uygulanabilir olacaktır. Aynı zamanda, ayak uyduramayacağınız bir planlama yaptıysanız veya yaptığınız plan ve organizasyon kapasitenizin altında kalıyorsa yeni planlar çıkararak ideal temponuzu bulabilirsiniz.

Öncelik Belirleme: Yapmanız gereken şeyleri parçalara ayırdınız, planladınız ve artık uygulamaya geçmek istiyorsunuz. Fakat hangisinden başlamalısınız? Bu soruya ‘aciliyeti en fazla olan’ veya ‘en önemli olan görev’ şeklinde karşılık verilmelidir. Görevlerinize, önceliğiniz dahilinde sıralar atamalı ve buna göre bir zaman bölümü yapmalısınız.

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri
Verimli Ders Çalışma Teknikleri’ isimli yazımızda da belirttiğimiz gibi, hepimizin beyni eşsiz ve bu sebepten ötürü birimiz için ‘verimli’ olan diğerimiz için pek de verimli olmayabiliyor. Ama ders çalışma konusunda neyin sizin için verimli olduğunu, elde ettiğiniz deneyimler sonucunda az çok biliyorsunuzdur. Bu yöntemlerden bazılarını, belirttiğimiz yazımızda sizin için derlemiştik. İsterseniz göz atabilirsiniz.

Aktif Öğrenme: Not almak, tekrar yapmak, özet çıkarmak, çalışma gruplarına katılmak, konuyu tartışmak gibi yöntemlerle, öğrenme sürecinizi hızlandırabilir ve konuları pekiştirebilirsiniz.https://badietkinlik.com/verimli-ders-calisma-teknikleri/
Motivasyon ve Hedef Belirleme
Motivasyon, karşılaştığımız zorluklar karşısında pes etmemek için oluşturduğumuz itici bir güçtür. Amacınız, üniversitede başarılı olmak ve kariyer basamaklarını güçlü şekilde tırmanmak ise maalesef bu yolda çok zorlanacağınız anlar olacağını belirtmek isteriz. Yeri geldiğinde umutsuzluğa kapılacak yeri geldiğinde pes etmek isteyeceksiniz. İnsanız, bu duygular çok normal. Fakat kızgınlığınız ve kırgınlığınız geçince o umutsuzluğun içerisinden çıkmak, amacınız peşinde yeniden koşmak sizi başarıya götürecek olan şeydir. Bunun için motivasyonunuzu yüksek tutmanız ve hedefinize ulaşmak için bütün benliğinizle çalışmanız gerekiyor.

Kısa ve Uzun Vadeli Hedefler: Hedeflerinizi kısa-orta-uzun vade olacak şekilde üçe ayırabilirsiniz. Örneğin kısa vadede hedefiniz, sınavlardan AA veya BA almak; orta vadede hedefiniz, dönemi 3-4 ortalamayla tamamlamak; uzun vadede ise üniversiteyi dereceyle bitirmek olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kısa ve orta vadeli hedeflerin uzun vadeli hedefe hizmet ediyor olmasıdır. Yani uzun vadede hedefiniz üniversiteyi dereceyle tamamlamaksa kısa vadede ‘sağlıklı yaşamak’ veya ‘ehliyet almak’ gibi alakasız hedefler olmamalıdır.

Motivasyonu Yüksek Tutmak: Hedefleriniz için belirli görevler oluşturduysanız her gün motivasyonunuzu diri tutacak konuşmalar dinleyebilirsiniz. Sizinle aynı amaca hizmet eden veya hedeflerine ulaşarak kendini gerçekleştirme yolunda ilerleyenleri görmek ve onlarla bir arada bulunmak çalışma azminizi tetikleyebilir. Hedeflerinizi tamamladığınızda ise motivasyonunuzu yükseltecek şeyler yapabilir, örneğin kendinizi ödüllendirebilir, tatile çıkabilir veya uzun zamandır istediğiniz bir şeyi satın alabilirsiniz. Bu durumda onu ‘hak etmiş olmak’ sizi daha fazlasını yapmaya teşvik edebilir.

Sağlıklı Yaşam
Yaşam tarzınızın başarınız üstünde büyük bir etkisi var. Sürekli yağlı, abur cubur ve fast food tarzı beslenmek, uyku düzenine dikkat etmemek, uzun süre hareketsiz ve hantal bir yaşam sürmek gibi bedeninizi yoracak şeyler öğrenme sürecinizi yavaşlatır, hatta engeller. Öğrenilen şeylerin uykuda işlendiğini unutmayın. Bu yüzden sağlıklı beslenerek gereken besinleri alın -böylece hafızanıza, odak sürenize ve hayatınıza çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz- gereken zamanlarda yeteri kadar uyuyun ve yapabiliyorsanız programınıza sporla alakalı bir şeyler ekleyin. Yoğun ve yorucu bir süreç olduğunu düşünseniz bile uzun vadede bedeniniz bu tempoya alışacak ve bu tempo daha dinç, daha istekli hissetmenizi sağlayacaktır. ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.’

Kaynakları Etkili Kullanma
Etrafınıza bakın! Gördüğünüz çoğu şey kendinizi geliştirebilmeniz için bir kaynak. İnternet, kitaplar, ansiklopediler, kütüphaneler, akademisyenleriniz… Bütün bu kaynakları en doğru ve en etkili şekilde kullanabilmek yaptığınız planın çok önemli bir parçası olmalı. Aksi hâlde neyi nereden öğreneceğinizi bilemiyorsanız ve kaynaklardan alabileceğiniz verimin yalnızca küçük bir kısmını alıyorsanız burada bir sorun var demektir.

Kütüphane ve Çevrim İçi Kaynaklar: Üniversitenizin kütüphanesinde mutlaka bölümünüzle alakalı işinize yarayacak kitaplar vardır. Bunlardan olabildiğince yararlanmak hem derslerdeki başarınıza katkı sağlar hem de bilgilerinizi pekiştirmeniz için iyi bir araçtır. Ayrıca çevrim içi kaynaklardan da faydalanarak çok daha verimli bir öğrenme süreci geçirebilirsiniz.

Akademisyenler ve Danışmanlar: Üniversitede akademisyen-öğrenci ilişkisi çok önemlidir. Takıldığınız noktada sorular sormak, derse katılım sağlamak, aklınıza takılan konuları tartışmak hem karşınızdaki insanın bilgi birikiminden faydalanmanız için hem de konulara hakim olmanız için iyi bir seçenektir.

Sosyal Hayat ve Akademik Denge
Başarılı bir üniversite öğrencisi olmak her daim ders çalışmak demek değildir. Sosyalleşmek, topluluklarla bir arada bulunmak, arkadaş edinmek, mesleki çevrenizi geliştirmek de planınızın bir parçası olmalı. Böylece okulla aranızda güçlü bir bağ oluşturursunuz ve yaptığınız şeyleri yapmaya devam etmek için güçlü motivasyonlarınız olur. Üniversite dışında da faaliyetler yapmak, farklı alanlarda kendinizi geliştirmek, çok yönlü olmak hayatta her daim faydanıza olacaktır.
Kulüp ve Topluluklara Katılmak: Bu başlığı yalnızca kendi bölümünüzle alakalı olarak düşünmemelisiniz. Mesela varsa oyun toplulukları veya dağcılık gibi topluluklara girebilir, yine varsa kamp kulüplerine katılabilir ve geçireceğiniz yılların keyifli ve başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Bunların yanında tabii ki akademik amaçla kurulan toplulukların da bir parçası olmak sizin için faydalı olacaktır.
Stres Yönetimi: Kendinizi başarıya şartladıysanız muhtemelen üstünüzde biraz baskı hissediyorsunuzdur. Kaygılarınız ve korkularınız stres seviyenizi yükseltiyor olabilir. Bu tarz durumların kontrol altında tutulabilmesi için sosyal hayat ve akademik hayat arasındaki dengeyi gözetmeniz gerekiyor.

Kendini Geliştirme
Yalnızca okuduğunuz bölümde değil, hayatın her alanında kendinizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi düşünün. Gelişmek istediğiniz alanlar varsa -örneğin spor yapmak, bir enstrüman çalmak, herhangi bir konuda bilgilenmek, resim yapmak, kilden bir şeyler üretmek gibi- bu alanlara dair adımlar belirlemeli ve bunları da planınıza dahil etmelisiniz. Dil öğrenmek, yazılım topluluklarına katılmak, staj ve gönüllülük faaliyetleri gibi faaliyetlerde bulunmak ufkunuzu açacaktır. Bunları asla ‘zaman kaybı’ olarak görmeyin. Çok yönlü bir insan olmak, size hiçbir şey kaybettirmez. Aksine, kazandırır da.
Sonuç
Üniversite hayatını başarılı şekilde tamamlamak yalnızca ders çalışmakla olmaz. Zamanınızı planlamak, topluluklara katılmak, kendinizi geliştirmek de bu başarılı sonun bir parçası. Bu konularda kazanacağınız alışkanlıklar hayatınızın geri kalanı için çok faydalı olacaktır. Bütün bunların yanında hatırlatmak istediğim bir şey var: istikrar.
Yeniden görüşmek dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak

Bize Yazın
Bize Yazın
Türkiye’nin En Büyük Gençlik ve Etkinlik Platformu Badi Etkinlik... Hoşgeldiniz.
0