Blog

Akıncı | 6 Ekim, 2024 | 0 Yorum

ÜNİVERSİTEDE İLK ADIMLAR

Merhaba Sevgili Badili,

Hayalin olan üniversitenin kapısından girdiysen artık seni yeni bir serüven bekliyor demektir. Bu yılları hayatının en özel yılları kılmak ve aynı zamanda akademik başarıyı da elden bırakmamak istiyorsan doğru yerdesin! Üniversitene hoş geldin. 

Bu yazımızda, üniversite yıllarınızı hem verimli hem de eğlenceli bir biçimde geçirmek için özellikle ilk yıl nelere dikkat edebileceğinize değineceğiz. 

Zaman Yönetimi

Yoğun bir tempodan çıktınız. Belki o üniversiteye girebilmek için aylarca dirsek çürüttünüz ve sonunda başardınız! Tebrikler… Başarıya ulaşmanın getirdiği rahatlığa kapılıp hayatınızı plansızca yaşamaya başlarsanız elde ettiğiniz başarıyı tehlikeye atmış olursunuz. Bu noktada zaman yönetimi çok önemli.

Zaman yönetimi yaparken derslerinizi, akademik takvimi ve hobilerinizi temel almak önemlidir. Planı haftalık olarak yapabilir veya her gün bir sonraki günü planlayabilirsiniz. Eğer şimdiye kadar planlama yaparken kullandığınız bir yöntem varsa bu yöntemi kullanmaya devam edebilirsiniz. Kendinize yıllık hedefler koyarak bu hedeflere uygun planlar yapmak da işinize yarayabilir. Plan yaparken Google Takvim, Trello gibi araçlar kullanabilirsiniz.

Plan yaparken yalnızca akademik başarıyı göz önünde bulundurmak üniversite yıllarını yüksek notlarla geçirmenizi sağlasa da keyifli bir serüven yaşamanıza engel olabilir. Bu yüzden mutlaka sosyalleşmek, hobi edinmek veya var olan hobilerinizi sürdürmek için belirli bir zaman aralığınız olsun. Ayrıca dinlenmeyi ve bu sürelerde kendinizi motive etmeyi unutmayın! Dinlenmek, daha iyisini başarmak için kendinize ayırdığınız zamandır. Bu süreyi asla zaman kaybı olarak görmeyin. Motivasyon ise sizi her koşulda başarıya iten bir güçtür. Bütün zorluklara rağmen emin adımlarla yürümek istiyorsanız kendinizi motive etmelisiniz.

Ders Çalışma Alışkanlıkları

Lisede alışık olduğunuz sistem ‘son gece çalışmak’ olabilir. Üniversitede çoğu bölüm için böyle bir seçeneğiniz olmadığını belirtmekte fayda var. Özellikle ileri matematik gerektiren derslerde düzenli çalışmak oldukça önemli olabilir. Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için yapmanız gereken şey aslında basit: Her gün masanın başına geçmek. Hiç ders çalışma alışkanlığınız yoksa bile çalışma masanıza yalnızca ders çalışmak amacıyla oturmak bir süre sonra size bu alışkanlığı kazandırabilir. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu alışkanlığı kazanırken ders çalışma sürelerinizi, asla sosyal medyada gezinmek, oyun oynamak gibi dikkat dağıtıcı aktiviteler bölmemelidir. Verdiğiniz kısa molalarda bile sosyal medyayla bağınızı kesmenizi tavsiye ediyoruz. Ders çalışmaya ayırdığınız süre dolana kadar telefonu, ders çalışmak dışında bir amaç için kullanmayın.

Ders çalışıyor fakat yeterli verimi alamıyorsanız aktif öğrenme, SQ3R yöntemi, Feynman tekniği gibi birçok yönteme yer verdiğimiz ‘Verimli Ders Çalışma Teknikleri’ isimli blog yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz: https://badietkinlik.com/verimli-ders-calisma-teknikleri/

Akademik Destek ve Kaynaklar

Akademik hayatınızda edindiğiniz bilgilerin doğru ve güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Herkesin fikrini özgürce paylaşabildiği bir ortam olan internet, yapısı gereği her zaman doğru bilgi barındırmaz. Bu noktada akademik kaynaklardan araştırmalar yapmayı öğrenmeli ve bu kaynaklara nasıl ulaşacağınızı bilmelisiniz. Bu konuda en güvenilir kaynaklara, şüphesiz, üniversitenizin kütüphanesinden ulaşabilirsiniz. 

Üniversitenizdeki kitaplardan mutlaka faydalanın. Bölümünüz hakkında merak ettiğiniz konuları veya yazmanız gereken makale veya denemeleri bu kaynaklardan faydalanarak hazırlayın. Akademik makale yazarken atıfta bulunmak ve kaynak göstermek, akademik dürüstlük açısından çok önemlidir. Bu sebepten ötürü kaynağından tamamen emin olduğunuz bilgileri kullanmalısınız. Ayrıca Turcademy, Khan Academy gibi online akademik eğitim platformlarından ve Google Scholar, JSTOR, PubMed gibi akademik makale veri tabanlarından da faydalanabilirsiniz.

Eğer adapte olmakta zorlanıyorsanız veya nasıl ilerlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız danışmanlık hizmeti almanız faydalı olabilir. Danışmanınıza, aklınıza takılan şeyleri sorabilir ve akademik hedeflerinizi belirleyip bu süreçte nasıl ilerleyeceğinizi danışmanınızla birlikte planlayabilirsiniz

Sosyal Ağ Kurma

Üniversite yıllarını dolu dolu yaşamak için yalnızca ders çalışmak ve iyi notlar almak yetmez. Sosyalleşmek hem eğlenmek için hem de network kurmak için oldukça önemli bir unsurdur. Sosyalleşmek ve bu sayede networkünüzü genişletmek istiyorsanız üniversite kulüplerine mutlaka katılmalısınız. Edinmek istediğiniz bir hobi hakkında veya bölümünüzle alakalı kulüplere katılabilirsiniz. Kulüplerin etkinliklerine katılmak ve etkinliklerde aktif şekilde rol almak üniversite hayatınız için önemlidir. Bu sayede hem sosyal beceriniz gelişir hem de zamanla takım çalışması hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Sosyal ağ kurarken yalnızca üniversite kulüplerine bağlı kalmak zorunda değilsiniz. İlk yıldan mutlaka bir LinkedIn profili oluşturun ve ilginizi çeken kişi ve şirketleri takip edin. Kariyer etkinlikleri ve seminerlere de mutlaka katılın. LinkedIn ile geliştireceğiniz ağ, ileride size iş kapısı aralayabilir. Etkili LinkedIn profili oluşturmak için ‘Etkili LinkedIn Profili Oluşturma Yöntemleri’ isimli blog yazımıza göz atabilirsiniz: https://badietkinlik.com/etkili-linkedin-profili-olusturma-yontemleri/

LinkedIn ve üniversite kulüplerinin yanı sıra gönüllü faaliyetlere katılarak da çevre edinebilirsiniz. Bu tür faaliyetler hem topluma katkı sağlar hem de iletişim ağını güçlendirir.

Sosyal çevre oluşturmak yalnızca üniversite yıllarını keyifli bir şekilde yaşamak için değil aynı zamanda mezuniyet sonrası kariyer hayatı için de oldukça önemlidir. Kariyerinize yön veren şey bilgi birikiminiz ve oluşturduğunuz sosyal çevredir. 

Staj ve Kariyer Planlaması

Staj ve kariyer planlaması için ilk yıl, biraz erken gelebilir. Fakat yine de kariyer hedefinizin netleşmesi açısından farklı pozisyonlarla ilgili staj araştırmaları yapmak ve birkaç haftalığına bile olsa staj yapmak kariyeriniz için önemlidir. Kariyerinizle ilgili gönüllü çalışmalarda bulunabilir, aktif olarak staj arayabilir, yapacağınız iş ile ilgili araştırmalarda bulunabilir ve bu şekilde bir kariyer hedefi belirleyebilirsiniz. Üniversite hayatınız içerisinde zorunlu staj bulunuyorsa ilk yıldan staj yapmak bu konuda da yardımcı olabilir. Bulduğunuz her iş fırsatını değerlendirmelisiniz. Tecrübeli ve bilgili bir şekilde mezun olmak size çok büyük avantaj sağlar.

Kişisel Gelişim

Üniversite dönemi, kişisel gelişiminiz için bir fırsattır. Yeni hobiler edinmek, yeni şeyler öğrenmek ve farklı alanlarda kendinizi geliştirmek için bol bol vaktiniz olacak. Öğrenmek istediğiniz bir müzik aleti mi var? Öğrenin. Tenis mi oynamak istiyorsunuz? Oynayın. Kitaplar okuyun, gezin, keşfedin. Dil öğrenin. Gönüllü çalışmalarda bulunun. Olabildiğince çok yönlü bir insan olmaya çalışın. Çok yönlü olmak, sizlere yalnızca kariyer anlamında bir şeyler katmaz. Dünyaya bakış açınızı değiştirir. Olaylara farklı açılardan bakmanızı sağlar. Yeteneklerinizi keşfetmeniz onları geliştirmeniz için sürekli yeni şeyler denemekten korkmayın. Bu konuda kendinize hedefler koyabilirsiniz. Örneğin, her ay bir kitap okumak ve her hafta yeni bir şey denemek gibi.

Finansal Planlama

Bütün bu anlattığımız şeyleri yapabilmeniz için bir bütçe gerektiğini biliyoruz. Hayat pahalılığını göz önünde bulundurunca bu devirde bir öğrenci olarak bütün bunları yapabilmenin ne kadar zor olabileceğinin de farkındayız. Fakat şu konuyu vurgulamak isteriz: gerçekten istediğiniz takdirde önünüzde dağ olsa duramaz. 

Finansal yönetiminizi yapabilmeniz şart. Bu yüzden aylık gelirlerinizi ve harcamalarınızı listeleyerek basit bir tablo oluşturabilirsiniz ve harcamalarınızı planlayabilirsiniz. Ayrıca kredi, burs başvurularında bulunmak ve zamanınız varsa köpek gezdirme, anketörlük gibi işleri yaparak bütçenizi artırmak mümkün. Bütçeniz ne kadar olursa olsun finansal bir plan çıkarmalısınız. 

Zihinsel ve Fiziksel Sağlık

Sağlık, kuşkusuz ki dünyadaki en önemli şey. O olmadan aldığımız her nefes acı verebilir, dünya bizim için çekilmez bir yer olabilir. Bu yüzden attığınız her adımda sağlığınızı önemsemeniz gerekmektedir.

Aşırı stres, yeterince dinlenememe, sıkıntı, umutsuzluk, depresyon ve motivasyon eksikliği gibi durumlar zihinsel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden kendinizi motive edecek ve size keyif verecek şeyler yapabilirsiniz. Örneğin haftada üç gün yürümeyi sevdiğiniz bir park veya alanda yürüyebilir, meditasyon ve yoga yapabilirsiniz. Özellikle midfulness’ın çok önemli olduğunu belirtmek isteriz. Geçmişin sıkıntıları ve geleceğin kaygısından kurtularak ‘şu an’a yönelmek, sizi oldukça rahatlatacaktır. 

Üniversite hayatında yapılan hatalardan biri de yeme-içme dengesine önem vermeden beslenmektir. Bu dönemlerde öğrenciler genellikle aşırı fast-food tüketebilir veya aşırı yağlı, proteinsiz ve sürekli karbonhidrat temelli beslenirler. Düzensiz ve sağlıksız bu beslenme biçimi öğrencinin akademik başarısını olumsuz yönde etkiler ve daha da önemlisi sağlığını bozar. Bu yüzden dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca uyku düzeni oluşturmanız da oldukça önemli.

Üniversitenin verdiği rehavet ve arkadaş ortamınız yüzünden zararlı alışkanlıklar size bir süre de olsa çekici gelebilir. Fakat sağlık alanında bir kez yapılan hatanın ömür boyu telafisi olmayabiliyor. Bunu göz önünde bulundurmanızı isteriz. 

Başarılar Badili!

Üniversite sizlere, yeni alışkanlıklar kazanmak, sosyalleşmek ve öğrenmek için mükemmel olanaklar sağlıyor. Bütün bu olanaklardan olabildiğince faydalanmak ve kendinizi geliştirmek sizin elinizde. Bütün eğitim hayatınız boyunca yanınızda olacak ve tavsiye ettiğimiz gibi çok yönlü biri olmanız için çabalayacak bir yol arkadaşı arıyorsanız, biz buradayız! Birbirinden özel eğitimler ve etkinliklerimizle, kariyer basamaklarını tek tek tırmanmanız için burada sizi bekliyoruz. 

Bütün eğitim-öğretim hayatınız dilediğiniz gibi, gönlünüzce olsun. 

Sağlıkla kalın, Badi’yle kalın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak

Bize Yazın
Bize Yazın
Türkiye’nin En Büyük Gençlik ve Etkinlik Platformu Badi Etkinlik... Hoşgeldiniz.
0