Blog

YENİ MEZUNLAR İÇİN İŞ ARAMA REHBERİ

Üniversitenin 3. veya 4. yılındaysanız ufaktan bir telaş bacayı sarmış olabilir. Hatta yeni mezun olmuş olabilirsiniz ve iş arama süreciniz aktif bir şekilde devam ediyor olabilir. Bu yazımızda, süreci hızlandıracak birkaç ip ucu vereceğiz. 

  1. Hazırlık Aşaması:
  1. İş Arama Stratejisi
  • LinkedIn, Indeed, Kariyer.net, Glassdoor gibi popüler iş arama sitelerini aktif olarak kullanmak bu süreci kısaltabilecek maddelerden biridir. Bu siteler dışında, bünyesinde çalışmak istediğiniz şirketlerin kendi web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını takip ederek işe alım süreçleriyle ilgili bilgiler edinebilirsiniz. 
  • Network, bu işin vazgeçilmez bir parçası. Belirtmekte fayda var. Yani eğer üniversite 3. veya 4. sınıftaysanız etkinliklere katılmak, workshoplarda bulunmak yararınıza olacaktır. 
  1. Başvuru Süreci: 
  • Bu aşama en fazla dikkat edilmesi gereken aşamalardan bir tanesidir. Düzenli başvurularda bulunmak ve her başvuru için CV ve ön yazıların güncellenmesi bu aşamanın önemli noktalarındandır. 
  • Başvuracağınız pozisyonu iyi analiz etmelisiniz ve başvuruda bulunacağınız şirket hakkında bilgi edinmelisiniz. 
  • Diyelim ki görüşme için uygun bulundunuz ve mülakat online olarak yapılacak. Bu durumda bilgisayar, mikrofon, kamera gibi araç gereçlerinizin kontrolünü önceden yapın. Herhangi bir aksiliğe müsaade etmeyin. 
  • Başvuruda bulunduktan sonraki süreci profesyonel bir şekilde takip etmeli ve vadedilen sürede geri dönüş almadıysanız durumu nazikçe sorgulamalısınız.  
  1. Mülakat Hazırlığı:
  • Mülakat esnasında sık sorulan sorulara ulaşmanız mümkün. Bu konuda araştırma yaparak sorulara hazırlanmalı ve cevaplarınızla birlikte jest ve mimiklerinizi de prova etmelisiniz.
  • Kullanabileceğiniz önemli bir teknik olan STAR (Situation, Task, Action, Result) tekniğini kullanarak durumu, görevi, hareketi ve sonucu açıklayabilirsiniz.
  • Beden dili, ses tonu, göz teması gibi iletişim unsurlarına dikkat etmelisiniz. Mülakatta bu unsurlar eleyicidir. Göz temasından kaçınan, öz güvenini ortaya koymayan, aşırı jest ve mimik kullanan veya hiç kullanmayan adayların mülakatı olumsuz değerlendirilebilir. 
  1. Mülakat Sonrası:
  • Görüşmeden sonra teşekkür maili göndermek pozisyona olan ilginizi gösterebilir.
  • Olumsuz dönüş aldıysanız geri bildirim isteyerek zayıf yönlerinizi keşfedebilirsiniz. Böylece bir sonraki mülakatta başarı şansınız artar.
  1. Alternatifler:
  • Deneyimsiz olduğunuz gerekçesiyle olumsuz yanıtlar alıyorsanız staj yapmayı düşünebilirsiniz. Staj yapmak sizi başlarda yeterince tatmin etmeyebilir fakat deneyim kazandıkça alanınızda iş bulma şansınız artar.
  • Profesyonel deneyim kazanmak için yapabileceğiniz bir başka şey ise gönüllü projelerde yer almaktır. Böylece işiniz hakkında sahada olurken CV’nizi de güçlendirebilirsiniz.
  • Daha kolay bir alternatif: online kurs ve sertifikalar. Alacağınız kurslarla yeteneklerinizi geliştirebilir, projeler yapabilir, işiniz hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz. 
  1. Psikolojik Hazırlık:

Sonuç

İş aramak, özellikle yeni mezun biri için oldukça zor olabilir. Endişe ve korkularınızı bir kenara bırakıp güçlü bir CV ve önemli deneyimlerle, iş arama sürecinizi yönetebilirsiniz. Bu yazımızda, süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için dikkat etmeniz gereken birkaç şeyi listeledik. Stres, endişe, korku, heyecan ve sonunda umuyoruz ki mutluluk! 

Hayalinizdeki işi kapmanız dileğiyle. Daha fazlası için takipte kalın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak

Bize Yazın
Bize Yazın
Türkiye’nin En Büyük Gençlik ve Etkinlik Platformu Badi Etkinlik... Hoşgeldiniz.
0